Wol verven met eikels… bosmagie!!

Een tijdje geleden vroeg iemand me of ‘k wol op natuurlijke wijze zwart kon kleuren…

Niet evident en een nieuwe uitdaging… Niet zoveel planten, wortels of vruchten geven een zwarte tint, toch? Of wel? Zoekresultaten op Pinterest gaven al snel enkele hits… met prachtige grijze tinten.

Tijd om de weck-ketel terug boven te halen!! In de bossen van Geel liggen de eikels voor ‘t rapen. M’n man nam maar wat graag een goed gevulde Ikea zak mee naar huis.

Wol en textiel verven met plantaardige kleurstoffen vraagt vooraf wat voorbereidingstijd. ‘t Resultaat is altijd een verrassing waar ‘k van blijf genieten!

Het proces duurde 1,5 week. De handgesponnen wol beitsen (in dit geval met kaliumaluin) alvorens te kleuren is van cruciaal belang! Dit zet de vezels open waardoor de kleur beter wordt opgenomen. ‘k Heb ongeveer 3 kilo eikels gespoeld en ontdaan van vuiltjes, zand en blaadjes. De weckpot heeft een inhoud van 30 liter. Dit ‘eikelsoepje’ heb ‘k gedurende een 2 tal uren goed laten doorkoken. Gelijktijdig heb ‘k een glazen bokaal gevuld met 1/3de azijn en 2/3de water en … raar maar waar enkele bruin verroeste spijkers en nagels. Zowel de weckketel als het ‘ijzerwater’ heb ‘k gedurende 1 week in een koele en donkere ruimte laten rusten. Af en toe eens roeren en ronddraaien mag zeker gebeuren tijdens die rustperiode.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na 1 week heb ‘k de ‘eikelsoep’ gezeefd met een katoenen doek, alsook het ijzerwater. Het gezeefde bruine water wordt opnieuw tot ongeveer 90 graden opgewarmd, en dan voeg je het ijzerwater toe. That’s where the magic happens!! Het helder bruine water kleurt gitzwart

Het resultaat is een bijna grijze taupe geworden…  Nog niet het zwart dat ‘k in gedachten had, maar al wel een stap in de goeie richting …